Wie in de winter last heeft van vermoeidheid en niet vooruit te branden is heeft het erg zwaar. Deze mensen voelen zich somber en zitten in een echte winterdip. Dit is een seizoensgebonden aandoening en in ernstige vorm wordt dit ook wel een ‘winterdepressie’ genoemd. Deze dip wordt toegeschreven aan het tekort aan natuurlijk zonlicht wat het donkere najaar met zich meebrengt. Gelukkig is er hoop, want vandaag geven we enkele tips om je winterdepressie te bestrijden.

Daglichtlamp

De eerste oplossing is een simpele. Het enige wat je hoeft te doen is een daglichtlamp kopen. Deze compenseert het tekort aan natuurlijk daglicht door een vergelijkbaar kunstmatig daglicht te schijnen. Er zijn vele soorten daglichtlampen met allemaal andere functies en mogelijkheden. Ga dus een keer naar een winkel en vraag of je wat uit mag testen, zodat je zeker weet dat je de daglichtlamp koopt die het beste bij jou past.

Ga naar buiten

In het najaar zijn er minder zonuren, maar dit wil niet zeggen dat er helemaal geen zon meer schijnt. Zeker het licht in de ochtend bevat relatief veel blauw. Dit licht remt de productie van melatonine. Dit hormoon maakt je slaperig, dus als je er minder van hebt, verminder je je winterdip.

Schrijven en plannen

Een andere goede tip is om elke dag drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent. Door een dankbare en positieve stemming vast te houden, stel je je sterk op tegenover je winterdip. Ook moet je ervoor zorgen dat je dingen hebt om op te verheugen en naar uit te kijken. Boek bijvoorbeeld een weekendje weg over een paar maanden of beloof jezelf een cadeau te geven over een paar dagen of weken. Dit zorgt ervoor dat je zelfs in de donkerste dagen iets hebt om naar uit te kijken en zal je je sterker en positiever voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.