Een orthomoleculair dieet is een echte trend op voedingsgebied. Diëten wordt vaak geassocieerd met afvallen, maar een orthomoleculair dieet is hier niet voor bedoeld. Een orthomoleculair dieet is namelijk bedoeld om een optimale concentratie aan voedingsstoffen in je lichaam te krijgen. Het is dus eigenlijk meer een levensstijl dan een dieet. De term orthomoleculair dieet klinkt heel ingewikkeld, maar eigenlijk valt dit best mee. Ben je benieuwd wat een orthomoleculair precies is? En wat de voordelen hiervan zijn? In deze blog vertellen we je er alles over!

Waarom een orthomoleculair dieet?

Je lichaam voert allerlei processen uit, die worden aangestuurd door moleculen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een herstelproces of een regulatieproces. Deze moleculen hebben goede voeding, vitaminen en mineralen nodig om optimaal te functioneren. En onze voeding bevat tegenwoordig te weinig van deze goede voedingsstoffen. Daarbij komt het feit dat we tegenwoordig eigenlijk alleen maar meer van deze voedingsstoffen nodig hebben. Zo hebben we bijvoorbeeld te maken met stress of met het nemen van bepaalde medicijnen, waardoor je lichaam nog meer van deze stoffen verbruikt. Doordat we er al een tekort aan hebben, kunnen er bepaalde klachten optreden. Heb je bijvoorbeeld last van migraine, darmproblemen of moeheid? Dan zou een tekort aan bepaalde voedingsstoffen de oorzaak kunnen zijn. Een orthomoleculair dieet kan je dan helpen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Wat is een orthomoleculair dieet?

Een orthomoleculair is een dieet waarbij je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. In dit dieet komen veel minder producten voor die tegenwoordig zwaar bewerkt zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verbannen van suiker, witbrood en witte pasta. Je kunt normale aardappelen vervangen door zoete aardappelen en kies speltbrood in plaats van normaal brood. Ook is het belangrijk dat je voldoende vitaminen en mineralen tot je neemt. Een orthomoleculair dieet is gezond, evenwichtig, gevarieerd en natuurlijk. We eten steeds ongezonder en eenzijdiger. Gefrituurde gerechten, kant-en-klaar maaltijden, diepvriesmaaltijden en bewerkte voeding behoort tegenwoordig tot de dagelijkse kost. En precies daardoor ontstaat er een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

Waaruit bestaat een orthomoleculair dieet?

Hierboven werden al een aantal voorbeelden gegeven van een orthomoleculair dieet. Verder kun je bijvoorbeeld kiezen voor verse groenten, biologisch vers fruit, biologische groentesappen, zure melkproducten, hele graanproducten en verse, onbewerkt noten. Ook is het drinken van voldoende water natuurlijk altijd belangrijk. Bewerkt en rood vlees kun je het beste laten staan, evenals gefrituurde gerechten, witte suiker, koffie, alcohol en kaas afkomstig van koemelk. Een orthomoleculair dieet wordt aangevuld met de juiste voedingssupplementen.

Wat doet een orthomoleculair diëtist?

Een orthomoleculair diëtist kan je helpen met het ontwikkelen van een goed eetpatroon en voedingssuppletie. Heb je specifieke klachten als migraine of moeheid? Dan kan een orthomoleculair diëtist deze klachten koppelen aan de eventuele onbalans in de processen in je lichaam. Ook bij algemene gezondheidsklachten of als je je energieker en vitaler wil voelen, kan een orthomoleculair diëtist je helpen. Samen kijken jullie naar mogelijke voedingstekorten en hoe deze kunnen worden opgelost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *