Krachtuithoudingsvermogen

Ben jij in de sportschool altijd jaloers op die gespierde bodybuilders? Bewonder je hun doorzettingsvermogen? Dan is het misschien ook een idee voor jou om te gaan fitnessen. Je hebt verschillende soorten krachttraining. Een voorbeeld hiervan is krachtuithoudingsvermogen.

 

Veel doen, laag gewicht

Krachtuithoudingsvermogen is een vorm van krachttraining die is gericht op het langer volhouden van een bepaalde weerstand voor je spieren. Het gaat dus niet om het zo zwaar mogelijk tillen zoals bij maximale krachttraining, maar om hoelang je het volhoudt. Tijdens de trainingen train je dus met een lager gewicht maar je herhaalt steeds en doet dit meerdere sets achter elkaar. Je doet dus veel op een laag gewicht. De belasting ligt ongeveer op 30 tot 50 procent. Tijdens maximale krachttraining is dit 100 procent.

 

Gelijk doorgaan

De rusttijd die je neemt tussen de sets door is vaak erg kort. Je loopt van oefening naar oefening en gaat gelijk door. De enige rust die je dus hebt, is als je loopt van het ene naar het andere apparaat. Dit klinkt erg vermoeiend, maar vergeet niet dat het niet om de maximale spierkracht gaat. Je training duurt redelijk lang. Je herhaalt een set minimaal 15 keer. Dit kan oplopen tot wel 100 keer. Ondanks dat je veel herhalingen hoort te doen, is het niet de bedoeling dat je gelijk te veel doet. Bouw het rustig op, anders heeft het geen zin omdat je gelijk thuis zit met blessures.

 

Maximale krachttraining

Je kunt er ook voor kiezen om het maximale uit je spieren te halen. Dit betekent dat je oefeningen doet waarbij je 100 procent van je spieren vraagt, maar je doet deze oefeningen uiteraard niet vaak. Je doet tussen de 1 en de 3 herhalingen per oefening. Doe je dit vaker, dan overbelast je je spieren. Ook de rusttijd is langer bij maximale krachttraining. Dit ligt tussen de 3 en 10 minuten.

Denk je dat krachtuithoudingsvermogen iets voor jou is? Zoek dan een goede sportschool die ook professionele begeleiding hebben, zodat je zelf niet te veel gaat doen als je net begint. Woon je in de omgeving van Breda, dan is Bewegingsstudio Fit&Welzijn een goede plek waar jij kunt starten met fitness in Prinsenbeek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *